Instruerande text i åk 1

Instruerande texter i åk 1

Efter jullovet började vi arbeta med vintern i vår åk 1. Vi hade turen att det just då kom lite snö till oss i Bunkeflostrand vilket gjorde att vi kunde bygga egna snögubbar ute i snön och få möjlighet att studera isen på skolgården.

En bra koppling till detta temat blev att arbeta med instruerande texter. Vi tog hjälp av cirkelmodellen och började läsa, diskutera och jämföra olika instruerande texter och dess struktur. Dessa satte vi upp på väggen för att finnas tillgängliga som stöd. Stöden finns att hämta här och här.

Vår första uppgift blev sedan att följa en skriven instruktion utan muntlig instruktion från mig. Oj så klurigt många tyckte det var till en början men när vi upptäckte att allt vi behövde veta fanns nedskrivet och gick att läsa enskilt eller tillsammans med en kamrat så gick det alldeles strålande.

Dagen därpå gav vi oss ut i snön och försökte bygga snögubbar av den lilla snö som fanns kvar på skolgården. När vi kom in ritade vi bilder av hur vår snögubbe såg ut. Tillsammans diskuterade vi sedan vilket material som behövdes för att bygga våra snögubbar och hur man går tillväga steg för steg. Vi skrev ner allt i följande mall:

Ni hittar mallen här.

På datorn förde eleverna parvis över texten från mallen till en hel text. Nästa uppgift var att måla en vintertavla som skulle se ut som is. Jag gav en muntlig instruktion och visade ett förslag på hur ett slutresultat kunde se ut. Sedan fick eleverna börja arbeta med färger, lim och salt. När tavlorna hade torkat och var uppsatta på väggen fyllde eleverna enskilt i varsin mall och skrev därefter en text om hur de gjort sina vintertavlor.

Tänk vad vi lärde oss mycket om instruerande texter redan i åk 1. Vi vet nu att en instruerande text ska innehålla rubrik, material, tillvägagångssätt i kronologisk ordning och gärna ha en bild till som förtydligar det skrivna.

Åsa och eleverna i klass 1E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *